top of page

מתי פונים לפסיכולוג ילדים?

הורים פונים לפסיכולוג כאשר מתעוררת דאגה בנוגע לתפקודו של הילד בתחום אחד או יותר בחייו. לעיתים, הגננת, המחנכת, ההורים או רופא הילדים חשים כי קיימים קושי, מצוקה או עיכוב ביחס לגילו של הילד. המקור לקושי יכול להיות שונה: קשיים בקשב וריכוז (ADD/ADHD), קשיים בויסות החושי, לקויות למידה, נטייה מוגברת לחרדה, קשיים בתקשורת (ASD), אילמות סלקטיבית, נסיבות חיים ועוד, כל אלה מצדיקים פנייה לטיפול.

 

הנה כמה דוגמאות למצבים המתאימים לפניה לפסיכולוג ילדים:

 

קשיים קוגניטיביים, קשיים בלמידה, קשיים בהבנה  

הגננת מדווחת על קושי בתחום הלימודי, ברכישת תכנים חדשים ביחס לבני הגיל ועולה הצורך להתאמת סיוע לימודי בגן או התאמת מסגרת חינוכית לצרכיו של הילד. במקרה כזה חשוב לערוך אבחון פסיכולוגי קוגניטיבי על מנת לבחון האם קיים עיכוב או קושי ולהגדיר את תחומי החוזק והחולשה של הילד. במסגרת האבחון יינתנו המלצות לטיפול ובמידת הצורך לסיוע או למסגרת חינוכית מתאימה.

 

קשיים חברתיים

ילדים בגילאי 4 ומעלה מצופים להפגין יכולות הולכות ומתפתחות ביצירת קשרים עם בני גילם. ישנם ילדים אשר מתקשים בכך, הם אינם מצליחים ליצור חברויות, הגננת או המחנכת מספרת כי הם נקלעים למקרי אלימות, או שהם מופנמים מאוד ונמנעים מאינטראקציה חברתית. ישנם ילדים אחרים עם קשיים חברתיים המתלוננים על בדידות, שבאופן עקבי אינו אוהבים ללכת לגן, לביה"ס או אינם נפגשים בשעות אחה"צ עם חברים ואף חווים דחייה או חרם חברתי. במקרים אלה רצוי לפנות לפסיכולוג ילדים ולהעמיק בסיבות לכך.

 

קשיים התנהגותיים

ילדים עם קשיים התנהגותיים בגן ובבית, למשל ילדים עם קושי בקבלת גבולות, נטייה לאלימות, להתפרצויות זעם, ילדים שמתקשים להיענות לסמכות. ילדים אשר מתקשים להתמיד בפעילות, מפריעים לעיתים קרובות להתנהלות הגן והשיעור, מציקים לילדים אחרים באופן עקבי ובולט. 

קשיים רגשיים

ילדים רבים מביעים בדרכים שונות קשיים רגשיים כמו פחדים וחרדות, קושי להפרד מההורים, קשיי גמילה מחיתולים, הרגלים ינקותיים כמו שימוש בבקבוק ובמוצץ בגילאים מתקדמים, אילמות סלקטיבית, המנעות, פחד מכשלון ועוד. לעיתים קרובות, הילד יתלונן על מיחושים פיזיים כמו כאבי בטן וכאבי ראש כסימן למצוקתו הרגשית.

מצבי משבר

לעיתים הקשיים מתעוררים בעקבות משבר בחיי המשפחה והילד, כמו: גירושין, תאונה או מוות במשפחה. גם אירועים חיוביים כמו התרחבות המשפחה ולידת אח יכולים להחוות כמשבר בחיי הילד ולעורר צורך בהדרכה מקצועית פסיכולוגית.

 

צורך בייעוץ

לעיתים עולה צורך מצד ההורים להתייעץ בנוגע להתמודדות עם מצב ספיציפי. לדוגמא: קשיי שינה, קשיי אכילה, קושי בגמילה מחיתולים, קשיי הורות ראשונית, קשיי התמודדות עם יחסי אחים, הולדת אח ועוד.

תמונה של אורית רובין בן חיים
נגישות

אורית רובין בן חיים
פסיכולוגית התפתחותית מומחית

טיפול פסיכולוגי רגשי לילדים I קבוצות למיומנויות חברתיות

  אבחונים פסיכולוגים I הדרכת הורים I ייעוץ גמילה מחיתולים

גילוי רך - גילוי קשיים התפתחותיים בגיל הרך

bottom of page